Povestea noastră

Tradiție și rafinament

Pastrav afumat

din 1896

Povestea noastră începe undeva departe, într-un sat din munţii sâlhui unde verdele brazilor se împleteşte cu albastrul crud al cerului şi unde izvoarele îşi susură tainele.
Pe vremea aceea, pe apa Putnei, trăiau într-un bordei, singuri-singurei, un moş şi o babă. Nimeni nu le călca pragul, nimeni nu le ştia rostul.

Într-o zi auziră şi ei că are să fie mare vânătoare. Craiul însuşi, însoţit de mulţi curteni, avea să vină în Obcini, la Castel, şi dorea să cunoască ospitalitatea localnicilor.
Se gândiră ei ce se gândiră şi hotarâră cum să-l întâmpine pe Crai:

Cu peşte scăldat în apă limpede şi curată,
Din stâncă izvorâtă,
Presărat cu sare,
Fără de care merindea gust nu are.
În conuri de brad afumat,
Rumenit, frăgezit,
În cetină cu miros de răşină
Cobză legat,
Cu nuiele de răchită,
Orice rău fie alungat!

Pastrav craiesc

Și Craiul primi cu bucurie darul, mult se minună şi îi răsplăti împărătește, iar bătrânilor li se duse vestea în toată ţara şi mai departe încă, din vremurile vechi până astăzi.
Aşa cum am aflat-o, aşa spunem şi noi povestea mai departe, căci cobza de păstrăv putere dăruieşte din puterea apei de munte şi a cetinii de brad, din puritatea Obcinilor şi din duhul strămoşilor.
Iară astăzi noi, pe malul Putnei, sub codrii bătrâni ai Giumalăului, trudim pentru a găti păstrăvul așa cum Craiului i-a plăcut.

Cobza cu pastrav

Despre noi

Compania noastră, Quality Natural SRL, își are sediul în inima Bucovinei, localitatea Valea Putnei și produce specialităţi din păstrăv.
Fabrica duce mai departe tradiţia locală de prelucrare a păstrăvului prin afumare. Este construită cu fonduri europene și deţine cea mai bună tehnologie germană.

Valeputna, brandul Premium sub care ne comercializăm produsele, este un tribut adus primei păstrăvării din România – înfiinţată aici în 1896 sub denumirea de "Valeputna Fischbruthutte" – și artizanilor cărora le datorăm secretele reţetei de afumare.

În Valea Putnei a fost inventată delicatesa locală cunoscută sub numele de Cobză, păstrăv afumat cu conuri de brad și lemn de fag, îmbrăcat în cetină de brad și legat cu nuiele de alun.
Povestea spune că aceasta a fost inventată în 1927 cu ocazia petrecerii date la Castelul Regal din Poiana Iţcani (situat pe Valea Putnei) în cinstea Încoronării Majestăţii Sale, Regele Mihai.

Fabrica

Astăzi, în clădirea fabricii îmbrăcate în lemn, ne respectăm promisiunea făcută înaintașilor noștri și producem cel mai bun păstrăv, un păstrăv desăvârșit!
Politica noastră este aceea de a lucra cu materie primă de cea mai bună calitate, să integrăm în ceea ce facem cât mai multe resurse locale și să ne păstrăm produsele curate, naturale în procent de 100%, fără aditivi și amelioratori.

Specialităţile Valeputna includ păstrăv afumat după reţeta locală, rondele de păstrăv băiţuit puse la păstrat în diverse sosuri, păstrăv afumat păstrat în ulei vegetal, tartinabile și salate din păstrăv. Produsele Valeputna se bucură de aprecierile celor mai celebri chefi din România și sunt atât în meniul unor lanţuri hoteliere prestigioase, cât și în magazine de lux.

PREMII

1. Golden Star Great Taste Award, Marea Britanie, 2017 pentru păstrăvul afumat. “It is a simply great taste! Truly delicious!” Aceasta este descrierea Păstrăvului Afumat Valeputna făcută de către juriul de specialist de la Great Taste.

2. Golden Stars Superior Taste Award, Bruxelles, 2016 pentru tartinabila Trutta Dux. Este făcută pe baza unei reţete unicat ce conţine păstrăv afumat cu lemn de fag, conuri de brad și seminţe de ienupăr, combinat cu brânză locală Bio, smântână și condimente.

3. Silver Award granted by MONDE SELECTION, International Quality institute, Valencia 2018 pentru tartinabila Trutta Dux.

4. A’Design Award for Smoked trout packaging, Museo del Design, Italia, 2021 pentru lucrarea de design a brandului ValePutna

5. Certificare ecologică RO-ECO-018 pentru producția și comercializarea de păstrăv ecologic și specialități din păstrăv ecologic, emis de Austria Bio Garantie GmbH Enzersfeld- Sucursala București (RO-ECO-018), conform contractul încheiat în aprilie 2017 cu unitatea de certificare, anterior menționată.

Pentru că suntem angajaţi în a oferi produse de calitate clienţilor noștri, deţinem certificările ISO 9001, ISO 22000 și FSSC 22000.